2012. február 9., csütörtök

Rajzos játék: Házi memóriakártyák (3 éves kortól)

A memóriajátékot nem kell bemutatni. Hasznos, hiszen nemcsak a gyerekek emlékezetét fejleszti, de segíti a szabályok tanulását és a türelem fejlesztését. A legkisebb korosztály számára különösen izgalmas, mert számukra a lapok felemelése és a "kukucskálás" is élményt jelent.
Hogyan tehetjük érdekessé ezt a játékot? Úgy, hogy mi magunk készítjük el a lapokat a kicsikkel együtt!

Feladat: Vágjunk ki páros számú, egyforma méretű lapokat kartonpapírból (legalább 2x5 darabot, de nagyobb gyerekeknek inkább minél többet), és díszítsük fel úgy, hogy párba lehessen állítani őket! Ez után kezdődhet a memóriajáték! 

A lapok megrajzolásával töltött közös munka többszörösen megéri a ráfordított időt és energiát: egyfelől megmozgatja a gyermekek fantáziáját, amikor kitalálják a lapok és a párok rendszerét. Nem muszáj, hogy a párok azonos képek legyenek: elég, ha egyforma a hátterük, vagy egy egyforma jel van a sarkukon, de még érdekesebb, ha valamilyen logikai összefüggés köti őket össze, pl. ha a képek állatokat ábrázolnak, akkor a párok állhatnak egy hím-nőstény párból (kakas és tyúk, kos és bárány, vagy vadállatokkal: szavasbika és ünő, sörényes és sörény nélküli oroszlán stb.) vagy lehet anyuka-kisállat párosítás, de rajzolhatunk növényeket (pl. virágokat, gyümölcsöket) vagy járműveket is.
Az is jó, ha a lapok ugyanazt a dolgot ábrázolják, csak más szemszögből, vagy más testhelyzetben. Lényeg, hogy a párok egyértelműen megkülönböztethetők legyenek!

Nem muszáj, hogy a lapok rajzolásában is segítsünk. Legjobb, ha a gyerekek maguktól foglalkoznak vele, és egyedül kivitelezik őket. Ez persze főleg óvodáskor fölött működik.

A házi készítésű lapok másik előnye, hogy szabadon dekorálhatóak: előkerülhetnek a filctollak, festékek, csillogós zseléstollak stb., így sokkal érdekesebb, szebb, egyénibb játékot kapunk, mint a bolti memóriakártyák. A gyerekek is jobban ragaszkodnak majd a saját munkájukhoz, és valljuk be, ez jó ösztönzőerő arra, hogy mindig szépen elpakolják maguk után, ne gyűrjék a lapokat stb.

Ha már itt tartunk, érdemes legalább fotókarton vastagságú lapot használni, hogy a rajzok ne üssenek át a túloldalra (ez hamar elveszi a játék izgalmát), és hogy ne menjenek hamar tönkre. Ha elkészült a készlet, mindenképpen keressünk neki egy alkalmas tárolódobozt (kis papír-, fa- vagy műanyag dobozt, pl. Ferrero Rocher doboza - szintén dupla haszon :) ), így azt is megmutathatjuk, hogy annak, amit közösen készítünk, értéke van.

A házi készítésű lapok további előnye, hogy könnyen kiegészíthető illetve pótolható. Ha a meglévő készlet unalmassá válna, csak rajzolunk hozzá még néhányat, és újra nehezebb lett a játék.

Készségek: emlékezet, rajzkészség
Eszközök: fotókarton vagy vastagabb kartonlap, olló, rajzeszközök
Játékosok: egy felnőtt, több gyerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése