2012. március 14., szerda

Szójáték: Szótagkereső (5 éves kortól)

Ez a játék a legkomolytalanabb szójátékok egyike, ennek ellenére nagyon hasznos a szókincs fejlesztésében, arról nem is beszélve, hogy a szülők tudását is próbára teszi. Legnagyobb előnye, hogy akár utazás közben is játszható, mert semmilyen kelléket nem igényel.

A feladat lényege az, hogy választanunk kell egy teljesen tetszőleges szótagot vagy szóalkotó elemet, majd pedig közösen minél több olyan szót találni, amelyben ez a szótag (szóelem) szerepel. Persze a vicc kedvéért érdemes olyan szótagokat választani, amik nem túl gyakoriak. Ha legalább 3 betű szerepel benne, akkor már biztosan nehezebb a keresgélés.
Nem feltétlenül muszáj, hogy a szóelválasztás elvei szerinti szótagról legyen szó. Példaként: ha a keresendő szótag az "alk", akkor az alkalom, alkatrész, halk, Palkó, falka, nyalka stb. mind-mind helyes megfejtés lehet.

Ugyanígy nemcsak a szótári, hanem a ragozott alakok is elfogadhatóak, pl. a "tás" szótaghoz az aratás, a kutatás és a táska stb. kifejezések mellett a mintás vagy a palacsintás szavak is.

A játék egyik legnehezebb része az, hogy milyen szabály szerint válasszuk ki a keresendő szótagot. Íme két lehetőség:
a) Játszhatunk a családban megtalálható nevek különböző szótagjaival vagy szóelemeivel. A magyar nevek többsége nemcsak értelmében, de fonetikailag is nagyon szép, ezért elég jó lehetőségeket rejtenek  a szótagkeresésre. (Pl. Ferenc - "enc" - kence, henceg, Bence, kemence, petrence stb., Gabi - "gab" - gabona, gabalyodik, boldogabb, üvegablak  stb.)
b) Használhatunk egy különleges hangzású szót, ami valamiképpen éppen kapcsolódik a helyzethez. A ritkábban használt szavakban, pl. egyes állat- és virágnevekben találhatunk "váratlan" szótagokat. (Pl. csalogány - "alo" - halovány, Kalocsa, falovacska, hatalom stb. vagy primula - "mul" - ámul, bámul, simul, mulatság, amulett stb.)

A játék célja az, hogy minél több szó gyűljön össze. Nem feltétlenül kell számolnunk, hogy ki hány szót tudott kitalálni - ez egyedül akkor érdekes, amikor a játékosok azonos korúak, különben (például testvérek között) a versenyeztetés könnyen komoly ellentéteket, irigykedést vagy csúfolódást szülhet. A gyerekek inkább tanuljanak meg csapatban gondolkodni, mint egyenként. Ha például kitűzzük azt a célt, hogy minden szótaghoz legalább 5 (könnyű), 10 (nehéz) vagy 15 (nagyon nehéz) szót kelljen találni, akkor már magától is adott a motiváció. Ezen kívül kitalálhatunk különböző különdíjakat, pl. a hosszú szavak kettőt érnek, vagy (a b) változatot használva) ha valaki kitalálja az eredeti, ötletadó szót, plusz pontot kap.

A játékhoz valószínűleg mindig szükség lesz egy felnőttre, aki meg tudja határozni, hogy a keresendő szótag mennyire nehéz, vagy mennyire lehet rá megoldásokat találni. A koordináló-szerepen túl mi magunk is nyugodtan besegíthetünk a szókeresésbe, illetve adhatunk ötleteket a gyerekeknek a Kitalálós játék elvei szerint. Ha valakinek van érzéke a szavakhoz, mindenképpen érdemes kipróbálnia ez a játékot!

Készségek: szókincs, betűtanulás, emlékezet
Eszközök: semmi
Játékosok: egy felnőtt, több gyerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése