2012. március 28., szerda

Szójáték: "Névanagramma" (6 éves kortól)

Az anagramma játékban egy szó vagy kifejezés betűinek összecserélésével próbálunk meg más értelmes szavakat alkotni. Nevekből készíteni anagrammát alapvetően elég nehéz feladat, ezért a most bemutatott módszernél egy kis könnyítést használunk: minden betű legyen többször is felhasználható!


Feladat: Írd le a nevedet egy papírra (csupa nagybetűvel)! Milyen szavakat tudsz kirakni a neved betűiből?


Ezt a játékot akkor érdemes elkezdeni, amikor gyermekünk már a legtöbb betűt biztosan ismeri, és már képes egyedül leírni szavakat. Ezeket a képességeket, tehát a betűfelismerést és az írásgyakorlást a névanagramma csak tovább fejleszti. Ám ha a kicsinek nincs kedve szavakat írni, használhatunk például szókirakó játékokból kölcsönvett betűket, vagy írhatunk kis kártyákra, cetlikre is betűket (ez maradjon kéznél játék közben, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lesz szükség egy újabb betűre). 

A játék lényege az, hogy minél több szót sikerüljön összegyűjteni. Ez persze nem kell, hogy verseny legyen, én inkább mindenkit a közös gondolkodásra buzdítanék. A felnőtt, vagy akár a közelben lévő kistestvér is nyugodtan beszállhat az ötletelésbe. Amikor mi adunk ötletet a gyermeknek, megtehetjük azt is, hogy csak leírjuk vagy kirakjuk a betűkből a szót, amire gondoltunk, de nem mondjuk ki hangosan, hanem vele olvastatjuk fel.

Ha egy névhez már nem tudunk több kifejezést találni (egyébként 15-20 szónál nem is kell több), akkor jöhet egy következő név: egy családtag, barát, ismerős, vagy akár fiktív szereplők (mesehősök, játékfigurák) nevei, a sor szinte kimeríthetetlen. A vezetéknév és a keresztnév bevonása variálható - minél nagyobb gyerekkel játszunk, annál hosszabb névváltozatokkal dolgozzunk! A kisebbeket néha megzavarja a túl sok lehetőség. Azt is megtehetjük, hogy külön kigyűjtjük egy halmazba (a rajzlapon egy elkerített részbe) a felhasználható betűket (pl. ha egy névben ugyanaz a betű túl sokszor szerepel), így is segítve a gondolkodást.

Készségek: betűtanulás, írás, olvasás, szókincs-fejlesztés
Eszközök: rajzeszközök vagy szókirakó ("Scrabble") betűk
Játékosok: egy felnőtt, akár több gyerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése