2012. március 20., kedd

Sakk - hogyan kezdjük el?

A sakkjáték a világ legismertebb táblajátéka, amely fejleszti a logikát és a stratégiai gondolkodást - olyannyira, hogy egy új európai kezdeményezés az iskolában is kötelező tananyaggá tenné (Chess in School). Ám sok olyan gyerek van, aki nehezen barátkozik meg az összetett szabályrendszerű játékkal. Itt van néhány módszer arra, hogy a gyermekünket ne kelljen egyből a "mély vízbe dobnunk", illetve hogy az időnként lassú, unalmas játszmát érdekessé tehessük, miközben a stratégia és a szabályok betartása továbbra is megmarad.

1. "Beszélő sakk"
A sakk azért nagyszerű, mert a játék bábui nem csupán alaktalan fadarabok, hanem igazi, karakteres figurák. A "beszélő sakk" lényege, hogy minden figurának személyiséget kölcsönöz: "királynő" (vezér) valóban lehet nőies, a "ló" (huszár) nyeríthet, a futó szaladhat, a bástya felépülhet (vagy éppen ledőlhet), mindez persze a király parancsára. Akit leütnek, az "börtönbe kerül", de ki lehet szabadítani, ha egy gyalog besétál. Lényeg, hogy merjünk a szerepjátékokhoz hasonló emóciókkal játszani. Ezeket a megszólalásokat kreatívan beépíthetjük a szabályos sakkjátékba is, de a bábukat használhatjuk önmagukban is. A tábla ebben az esetben a figurák "játszóterévé" alakul, és a gyermek bármilyen történetet előadhat a segítségükkel.
Ezzel a módszerrel könnyen felkelthetjük a gyerekek érdeklődését a "komoly" játék iránt, és megismertethetjük velük a lépéseket, például úgy, hogy minden bábu "maga mondja el", hogy ő mire képes.


2. Rókavadászat
A rókavadászat egy alternatív játék, ami a sakk eszközeire épül. Szükség lesz hozzá a sakktáblára, valamint 5 darab bábura: 4 gyalog az egyik színből, és egy ötödik a másikból. Ez a magányos figura lesz a "róka", akit a négy "vadásznak" el kell kapnia.  A róka a tábla egyik végéből, a 4 vadász az ellentétes oldalról indul. Mindannyian csak a tábla egyik színén mozoghatnak, átlósan egyet-egyet lépkedve. A vadászok csak előre haladhatnak; az ő céljuk az, hogy bekerítsék a rókát, azaz hogy úgy vegyék körül, hogy az ne tudjon lépni. A róka feladata az, hogy elslisszolva a vadászok között elérje a tábla másik végét. Ez a játék ugyan más szabályokra épül, mint a sakk, a stratégiai érzék kifejlődését segíti: a szabályai könnyen kiismerhetők, ezért egy iskoláskorú gyermek számára is több sikerélményt jelenthet, mint egy hosszadalmas sakkjátszma megértése.

3. Lóugrás
Ez a játék a huszár L-alakú mozgását gyakoroltatja a gyerekekkel, miközben tervezésre készteti őket. A játékot a sakktábla felén kell játszani (utazókészlettel vagy egyéb félbehajtható táblával a legjobb). A két játékosnak 2-2 huszár-figurája van, akik a "lólépés" szabályai szerint ugrálnak egyik mezőről a másikra, ám ha az egyik mezőről leléptek, a helyükre kell tenni egy szabadon választott figurát a teljes készletből. Ez azt jelenti, hogy az adott mező már foglalt, tehát többé nem lehet oda lépni. A cél az, hogy levegyük vagy hogy a foglalt mezőkkel bekerítsük a másik figuráját úgy, hogy az már ne tudjon lépni. A játékban a pakolgatás is izgalmas: ez lehetőséget ad egy kistestvérnek, hogy ő is kivegye a részét a játékból.Ha a "kibic" feladata az, hogy a foglalt helyeket feltöltse, neki is figyelnie kell, hogy honnan hová ugrott a huszár, így ő is ráhangolódik a játékra.

4. "Francia sakk"
A "francia" vagy fordított sakk azoknak ajánlott, akik már ismerik a hagyományos sakk szabályait, de könnyen elunják a játék lassú menetét. Ez a játék sokkal pörgősebb és könnyebben megtanulható, mint az eredeti. A lényege az, hogy a másik királyának leütése helyett arra kell törekedni, hogy a saját bábuink közül az összeset leüttessük az ellenféllel. A leütés sorrendje nem számít, tehát nem kell, hogy a király legyen az utolsó bábu. Minden figura a maga mozgásának megfelelően léphet, az egyetlen szabály az, hogy ha valamelyik olyan helyzetben van, hogy üthessen, akkor ütnie is kell. Ezzel a játékkal az összes lépést könnyen begyakoroltathatjuk a gyerekekkel, és megtanítjuk őket figyelni arra, hogy mikor melyik bábu van veszélyben. Ez a fordított logika segít könnyebben átlátni a pálya egészét.

Készségek: stratégia, logika, szabálytanulás, szabályok betartása, precíz mozgások
Eszközök: sakkészlet (akár hiányos is :) )
Játékosok: egy felnőtt, akár több gyerek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése