2012. március 13., kedd

Rajzötlet: Iníciálé (4 éves kortól)

Ezt a feladatot azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik éppen ismerkednek a betűk világával. Az iníciálé (a kódexekből ismert nagy, díszített kezdőbetű) rajzolása közben hosszú ideig kell egyazon formára koncentrálni, kitöltve azt mindenféle szép motívummal, ennek köszönhetően a betűalakok képe hatékonyan rögzül. A betűdíszítés a kisebbeknek segíti a betűk elsajátítását, a nagyok számára érdekes kibontakozási lehetőséget nyújt.


A feladat előtt a szülőnek kell megrajzolnia a gyermek számára egy szép, nagy betűt. Ez elsőre legyen a gyermek nevének kezdőbetűje. Mielőtt egy egyszerű kifestőhöz hasonlóan odaadnánk, meséljünk egy kicsit erről a betűről: "Nézd, ez itt a Te neved betűje" - itt használhatjuk a gyermek nevét is, pl. "Cili-betű", "Peti-betű" - vagy "Látod, milyen alakja van? Le tudod rajzolni ezt a levegőbe?" stb. Mássalhangzóknál érdemes elmondani a betű kiejtését is (ez nekünk magától értetődő, de a gyerekeknek nem).

Feladat: Díszítsd ki ezt a betűt olyan mintákkal, ami szerinted illik hozzád!

A betű díszítésénél minden helyet ki lehet használni: ha a pici azt szeretné, rajzolhat a betű szárára, köré, vagy akár úgy is, mintha a betű egy tárgy lenne, amire állatok vagy emberek mászhatnak fel. Lehet egységes sormintákat, inda-motívumokat, vagy figurákat is rajzolni. Ha nincsen saját ötlet, segítsünk kitalálni egy mintát, de úgy, hogy semmit se erőltessünk. Bátorítsuk a gyermeket, hogy a saját személyiségére jellemző színeket, formákat találja meg! Ez egy kreatív feladat, ami az önkifejezésről is szól. Lehessen bármilyen színt, bármilyen technikát használni a feladat során!

Készségek: rajzkészség, térkitöltés, színkezelés, betűtanulás
Eszközök: rajzeszközök
Játékosok: egy vagy több gyermek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése