2012. március 25., vasárnap

Rajzos játék: Arcok tárgyakból


Az emberi szem érzékeny az arcok észlelésére - ez az a forma, amit az újszülöttek először azonosítani tudnak -, ezért gyakran olyan helyeken is arcokat látunk, ahol valójában nincsenek. Ebben a feladatban a gyerekeknek olyan portrékat kell készíteniük, melyekhez kizárólag tárgyakat használnak fel.

Guiseppe Arcimboldo illuzórikus portréja



Feladat: Állíts össze egy arcképet tárgyakból!


A játékot kisebbekkel akár úgy is játszhatjuk, hogy nem papíron, hanem a valóságban rakunk ki velük arcokat. Használhatunk például fakockákat, ceruzákat, kavicsokat, ételeket (esetleg szendvics- vagy pizzakészítéssel egybekötve :) ), vagy akár ruhákat, ágyneműt stb., tehát bármilyen otthon megtalálható tárgyat. Ám a nagyobb gyerekeknél inkább a rajzos változatot ajánlom, mert nemcsak kisebb rendetlenséggel jár, de több teret enged a képzeletnek és a kreativitásnak is.

A rajzos játékban lehet egyszerűen az a feladat, hogy kizárólag tárgyak segítségével készüljön el a portré, de a legnagyobbak számára tovább nehezíthetjük a dolgot: Legyen az a feladat, hogy egy bizonyos foglalkozású ember arcképét kell elkészíteni (átvitt értelemben), a rá jellemző tárgyakból! Ezek lehetnek munkaeszközök, vagy olyan tárgyak, amikkel az adott foglalkozású ember kapcsolatba kerül. Íme néhány példa:
Giuseppe Arcimboldo: A könyvtáros

"Kertész" - kerti szerszámok (ásó, gereblye, metszőolló), virágok
"Festő" - ecsetek, ceruzák, festékek, paletta
"Asztalos" - faanyagok, deszkák, barkácsszerszámok (szög, kalapács, fűrész)
"Sportoló" - labda, bicikli, golfütő
"Zöldséges" - gyümölcsök, zöldségek
"Édességárus" - cukorkák, nyalókák, sütik


Nem muszáj megragadni a tárgyaknál, nyugodtan elképzelhetünk olyan munkát, mint például "Állatgondozó", "Halász" vagy "Vadász", amikhez az állatok alakját is felhasználhatják a gyerekek. Az egyetlen kritérium az, hogy minden testrész valamilyen más dologból adódjon ki. 

Készségek: rajzkészség, kreativitás
Eszközök: tárgyak vagy rajzeszközök
Játékosok: egy felnőtt, akár több gyermek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése