2012. április 1., vasárnap

Rajzötlet: Közmondások (5 éves kortól)

A magyar szólások és közmondások rendkívül gazdag szóképekkel dolgoznak, melyeket gyakran mégis nagyon nehéz valódi képekké formálni. Hogyan lóg az eső lába? Hogy néz ki a macska, amikor kerülgeti a forró kását? Vagy egy igazi kihívás: hogyan rajzolnád le, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát?
Ez a feladat jól megdolgoztatja majd a gyerekek képi fantáziáját és kreativitását, miközben új kifejezésekkel bővíti a szókincsüket.


A feladathoz persze az is kell, hogy mi magunk ismerjünk frappáns közmondásokat, amiket a gyerekek megrajzolhatnak. Segítségünkre lehet a Magyar szólások és közmondások szótára, amelyben egyes szavakra kereshetünk közmondást, így könnyen válogathatunk például a kicsik kedvenc állataival, vagy bizonyos növényekkel, tárgyakkal kapcsolatos mondásokat (vigyázzunk, akad benne egy-két trágárabb szólás is!), ám ha ez éppen nincs kéznél, az internet is segítséget nyújthat. Én ezt a gyűjteményt ajánlom: Paczolay Gyula: 750 magyar közmondás.


Sok gyerek inkább mennyiségben mint minőségben rajzol. Próbáljuk meg arra buzdítani az apróságokat, hogy minél igényesebben dolgozzák ki ezeket a képeket! Használjanak minél több színt, így érzékeltetve minél több részletet! Pl.: Aki korán kel, aranyat lel - kisebb gyerekeknek adhatjuk azt a feladatot, hogy próbálják meg az arany csillogását megrajzolni, a nagyobbaknak pedig adjuk az a feladatot, hogy színekkel érzékeltessék a hajnalt ahelyett, hogy ébresztőórát rajzolnának.

A tagadással kezdődő közmondások okozhatnak még gondokat (pl. Nincsen rózsa tövis nélkül, vagy Ne fesd az ördögöt a falra!). Ezeknél két megoldást használhatunk: vagy alkalmazzuk a táblákról ismert, piros áthúzást, esetleg egy piros körrel körbevéve a képet, vagy egyszerűen hagyjuk el a tagadószót (A falra festi az ördögöt).

A szólásokkal és a közmondásokkal kapcsolatban minden felnőttnek az az élménye, hogy maguktól értetődőek, mégis, olykor nagyon nehéz elmagyarázni, hogy melyik milyen helyzetben használatos. A szóképeken keresztül saját magunkat is teszteljük, miközben - egy vicces és kreatív játékba ágyazva - a gyerekeket is elgondolkodtathatjuk régi bölcsességekről.

Készségek: rajzkészség, szókincs, kreativitás
Eszközök: rajzeszközök
Játékosok: egy felnőtt, akár több gyerek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése