2012. augusztus 22., szerda

Vokális játék: "Ritmuslabda" (3 éves kortól)

A ritmuslabda játék talán nem ismeretlen a szülők előtt, hiszen sok óvodában játsszák a gyermekekkel. A feladat az, hogy a kicsiknek egy letapsolt ütemet kell megjegyezniük, és utána pontosan vissza kell tapsolniuk azt - tehát "el kell kapni és vissza kell dobni a ritmuslabdát".

A képlet egyszerű: a szülő szembeáll a gyermekkel, és rövid, 2-4 ütemből (tapsból) álló ritmusokat tapsol le. Ezeket a kicsinek vissza kell játszania, szintén tapsolással vagy másfajta hangadással (ütögetéssel, hangszerekkel stb.) is lehet. Ha egyszerre több gyerkőccel akarjuk játszani, akkor lehet körben haladni (tehát mindenki az utána következőnek "dob tovább" egy ritmust), lehet egyszerre tapsolni, vagy lehet úgy, hogy a szülő felszólítja a soron következő játékost. Ahogy növekszenek a gyerekek, egyre hosszabb és hosszabb ritmusokat lesznek képesek "visszaadni", de 7-8 ütem fölé ne menjünk.

Feladat: Tapsold le ugyanazt az ütemet, amit hallottál!
3 éves korban még előfordul, hogy csak a válaszul kapott tapsok száma egyezik meg, az ütem viszont nem. Ez nem baj, hiszen a játék gyakorlásával fokozatosan fejlődni fog a gyerekek ritmusérzéke - de persze ne erőltessük a játékot!

A ritmuslabda a látszat ellenére nemcsak arra jó, hogy a ritmusérzéket fejlessze: A tapsolós játékok fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a rövid távú memóriát ("munkamemória"), és (ha egy kicsit nehezítjük a játékot) hozzájárulnak ahhoz is, hogy a gyerekek ráérezzenek a szavak ritmusára.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése