2012. augusztus 26., vasárnap

Rajzos játék: Rajzsablonok kreatívan!

A rajzsablonok célja, hogy sokszor egymás után is egyforma, szabályos formákat készíthessünk velük. Ám az egyformaság és a szabályosság éppen ellentétei a kreativitásnak és az újat alkotás vágyának. Sok gyerkőcnek a figurás rajzsablonok tökéletessége elveszi a kedvét a szabadkézi rajzolástól, mondván "én nem tudok ilyen szépet". Pedig ezek az eszközök is használhatóak izgalmasabbnál izgalmasabb módokon. Erre mutatunk néhány példát a következő cikkben.


Egy rajzsablon akkor jó, ha nem elfojtja, hanem előhívja a gyerekekből a kreativitást. Ebből a szempontból a legrosszabbak a tökéletesen kidolgozott, figurás stenclik (ld. a cikk tetején), amikkel a gyerekeknek már igazán semmi dolguk sincsen. Az ilyen sablonokkal készült rajzokat is fel lehet dobni, méghozzá úgy, hogy a díszítéseiket variáljuk meg: Mi lenne, ha a zsiráfot zebra-csíkosra színeznénk? Vagy az elefántot foltosra? Esetleg csináljunk fantázialényeket, amiken a legkülönbözőbb csíkok, pöttyök, csigabigák, esetleg virágminták is megtalálhatók! (Ugyanezt megtehetjük autós, virágos vagy bármilyen más sablonnal is.) Ezzel a  csavarral a  formáknak többé nem az lesz a szerepük, hogy helyettesítsék a kézi rajzolást. A gyerekek "perszonalizálják" (vagyis a saját személyiségük kifejezésére használják) a sablonos alakokat, tehát szükségük lesz az alkotóképességükre.

Egy másik lehetőség, ha nem körvonal-sablont használunk (stencil), hanem "rajzos alapot"  (template) nyújtunk, aminek továbbgondolásához már kézi rajzra lesz szükség.
Példaként a bal oldalon látható lóhoz hasonló egyszerű vonalrajzból készített másolatok remek template-ként szolgálhatnak. A feladat az lesz, hogy a gyerekeknek a saját kedvük szerint kell kidíszíteniük a lovat: lehet belőle foltos indiánló, csillámló szárnyú pegazus, ahogy fogatot húzó pejló vagy fekete versenyló is - és persze kerülhet rá egy hozzá illő lovas is (indián, cowboy, zsoké, hercegnő, tündér stb.), nem is beszélve a háttér kidíszítéséről.


Nagyon jó ötletnek találtam az alábbi megoldást is, amihez hasonlót talán házilag is el lehet készíteni: ennek a sablonkészletnek a variálásával arcokat lehet rajzolni. Néhány különböző fej-, haj-, szakáll- és szemforma segítségével sok-sok érdekes karakter alakítható ki. A lehetőségek tárháza elég széles ahhoz, hogy ne váljon egyhamar unalmassá a játék, sőt, akár arra is késztethet, hogy saját elképzelésekkel egészítsük ki a meglévő elemeket, vagy hozzá illő testet adjunk a megalkotott figurának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése