2012. augusztus 7., kedd

Rajzötlet: Rajznapló (4 éves kortól)

Naplót vezetni azért jó, mert a fényképekkel ellentétben nemcsak a látványt, hanem a gondolatainkat és egyéni élményeinket is leírhatjuk. A rajzos napló segítségével pedig azok a gyerkőcök is megörökíthetik az emlékeiket, akik még nem ismerik tökéletesen a betűk világát.

Egy rajznapló elkezdéséhez a legjobb alkalom egy nyaralás vagy kirándulás lehet, hiszen a hétköznapokban ritkán adódik olyan újszerű élmény, amit érdemes megörökíteni, az utazás viszont bőségesen szolgál majd újdonsággal.

Ha tehát vakációra indulunk, vigyünk magunkkal egy teljesen üres rajzfüzetet! Ebbe a füzetbe kerüljön bele minden olyan érdekesség, amivel utunk során találkoztunk. Ami összegyűjthető és elfér a lapok között (pl. egy falevél, madártoll, szórólap vagy belépőjegy), azt nyugodtan be is ragaszthatjuk a füzetbe, de ami nem, azt le kell rajzolni. Ez a feladat a gyerekekre vár! A lényeg, hogy minél részletesebben és ha többen vannak, közös megegyezéssel rajzolják le az emlékeket. Ha pedig elkészültek a rajzok, a felnőttek segítségével a megmaradt helyekre kisebb jegyzetek, megjegyzések is kerülhetnek.

A rajznapló azért is jó, mert utólag a gyerekeknek az élménybeszámoló meséléshez is alapot nyújthat. Biztos sok szülő tapasztalta már, hogy betűket nem ismerő gyermeke könyvekből "olvas", improvizál a képek alapján. Ugyanezt a mutatványt a rajznaplóval még könnyebben végre lehet hajtani, hiszen a naplót közösen készítettük el, így a rajzok és a tárgyak alapján könnyen visszatérnek az emlékek.

Sajnos a rajzos naplóvezetés nálunk nem ment zökkenőmentesen - ebben főleg én vagyok a hibás, hiszen a nap végére semmi erőm nem maradt a gyereket felügyelni, maguktól pedig nagyon nehezen tudtak együtt rajzolni, végül pedig egyáltalán nem. Azért írtam le mégis a részleteket, mert a nyaralás során beeső holtidők kitöltésére (pl. eső esetén, vagy ebéd után, amikor a felnőttek még beszélgetnének de a gyerekek már unatkoznak) szülői felügyelet mellett a rajznapló tökéletesen alkalmas.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése