2012. április 3., kedd

Mi az a "wug"?


Nem valódi madár, és nem is mesehős; nem rajzfilmfigura, de nem is egyszerű irkafirka. Elérkezett az idő, hogy bemutassuk honlapunk kabalafiguráját: Íme a Wug!
A wug eredetileg egy nyelvészprofesszor hölgy, Jean Berko Gleason figurája, aki a gyermekek nyelvelsajátításának vizsgálatához kialakított kísérletben használta ezt az egyszerű vonalakból álló "lényt". A teszt során a gyermekeknek megmutatta az oldalt látható képet, a következő szöveggel: "Ez itt egy wug." "Most itt van még egy. Kettő van belőlük. Tehát ezek..." - itt a gyermekeknek kellett befejezniük a mondatot, helyesen úgy: "wugs", azaz "wugok".

A kísérlet lényege az volt, hogy bebizonyítsa, a gyermekek az újonnan tanult szavakra is tudják alkalmazni az általuk már ismert szabályokat. A hivatalosan is wug-tesztként ismert vizsgálatban egyébként ehhez hasonló ábrák tömegének segítségével ellenőrizték a kreatív nyelvelsajátítás szabályait, a legkülönbözőbb mondatszerkesztési elvek alapján. A kutatás eredménye egyértelmű volt: minden gyermek tökéletesen tudta használni az általa ismert nyelvtani szerkezeteket a nem létező fogalmak esetében is (egyébként ezt bizonyítja az is, hogy a jövevényszavakat olyan könnyen be tudjuk építeni a nyelvhasználatunkba, pl. "chatel", "like-ol", "feelingje" stb.)

A wug alakja azóta nyelvészeti körökben ikonikussá vált. Én magam azért választottam ezt a kis kék "madárkát" a blog jelképeként, mert egyszerre jeleníti meg a gyermekek gyakran hihetetlen képességeit, és azoknak a felnőtteknek a hozzáállását, akik képesek észrevenni ezeket az adottságokat. A wug figurájában egyszerre testesül meg a tudomány és a játékosság.

A "wug" neve egyébként utal egy tréfás angol szólásra is: snug as a bug in a rug, azaz szó szerint: kényelmesen, mint a bogár a pokrócban. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése