2012. május 1., kedd

Rajzos játék: Négyzetrácsos akvárium (5 éves kortól)


 A Négyzetrácsos akváriumban minden állat és növény a "kockás" füzetek vonalaihoz igazodó, szögletes formájú. A négyzetrácsok mentén történő rajzolás egy megváltozott gondolkodásmódot kíván a gyerekektől, ez fejleszti a szabálykövetési készséget, a logikát és a kreativitást.


Feladat: Végy egy A4-es négyzetrácsos lapot! Ez a lap mostantól egy akvárium.Töltsd meg az akváriumot olyan vízi élőlényekkel, amik csak egyenes vonalakból állnak! 

Az egyetlen szabály, hogy a vonalak töréspontjai mindig a négyzetrácsok találkozásainál legyenek. A vízi állatok azért különösen jók ehhez a feladathoz, mert a formaviláguk egyszerű, és mert sokféle szimmetria jelenik meg rajtuk, pl.: a halak teste vízszintesen lehet tengelyesen szimmetrikus, egy rák vagy egy kagyló pedig függőlegesen, míg a középpontos szimmetria a buborékok rajzolásánál kerülhet elő. Ezek megszerkesztésében segítséget nyújtanak a négyzetrácsos lap segédvonalai: A kockák számolásával mérni lehet a két oldal egyformaságát magasságban, hosszúságban és az átlós vonalak meredekségében is.

A Négyzetrácsos akvárium egy fantáziaakvárium, ami azt jelenti, hogy nem csak olyan állatok kerülhetnek bele, amik otthon, a kis akváriumban is elférnek. Nyugodtan kerülhetnek bele cápák, teknősök, piranhák, ráják stb., bármi, ami csak a gyerekek eszébe jut, sőt, akár vízi emlősök, pl. fókák vagy vidrák is. Az A4-es méretű lap elég nagy ahhoz, hogy többféle állatfaj is helyet kapjon benne.

A nagyobbaknak akár azt a feladatot is adhatjuk, hogy különleges halfajokat próbáljanak meg leképezni ebben a szögletes stílusban. Ez elég bonyolult, még a jól ismert akváriumi halfajtáknál is, mint amilyen a vitorláshal, a guppi vagy a neonhal, de még ennél is nehezebb például egy gömbhal vagy egy csikóhal megrajzolása. Ezekhez kereshetünk segítségül képeket különböző enciklopédiákból vagy az internetről.


Készségek: számolás, logika, kézügyesség, kreativitás
Eszközök: négyzetrácsos lap, rajzeszközök, határozókönyvek
Játékosok: akár több gyerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése