2012. május 16., szerda

Rajzos játék: Kavicsfestés

Ismerős az a helyzet, amikor a gyerkőcöd nem hajlandó tovább menni az utcán, mert talált egy halom szép kavicsot? Vagy előfordult már, hogy a pici kabátja a zsebébe rejtett kövektől hirtelen háromszor nehezebbé vált? Sok gyerek annyira ragaszkodó, hogy az utcán összeszedett "kincseket" nem hagyja kidobni, ezért akár több vödörnyi kavics is összegyűlik otthon.
Ha a Te gyereked is mániákus kavicsszedő, akkor biztosan lesz alapanyagod a következő játékhoz!

A kavicsfestés először is egy alapos válogatással kezdődik: olyan kavicsokat kell keresni (akár az otthoni készletből, akár a játszótérről vagy a kertből), amelyek aránylag laposak, és nem túl fényes a felületük. Általában a szemcsés, szürkés színű kacsázókövek a legjobbak.
Ha sikerült kiválogatni a megfelelő kavicsokat, akkor készítsük elő a terepet: borítsuk be újságpapírral az asztalt, és vegyünk elő minél sűrűbb festéket (vízfesték is jó, de legjobb a tempera, az akril hobbifesték, vagy végső esetben az alkoholos filctoll). 


Feladat: Fessétek ki szép mintákkal a köveket!

Nem kell arra törekedni, hogy figurák, vagy jól felismerhető tárgyak legyenek a köveken, hiszen az apró festőfelületen ezek nehezen kidolgozhatóak. Érdemes sormintákkal, csíkokkal, pöttyökkel kezdeni. A megfelelő minta kiválasztása már csak a fantáziától függ: felhasználhatjuk inspirációként különböző állatok (zsiráf, zebra, párduc, esetleg jellegzetes halak) mintáját, szivárványt vagy virágokat, de készíthetünk szabályos geometriai formákat (négyzet, kör, háromszög, szívecske stb.), vagy nagyobbakkal akár elvontabb szimbólumokat is (betűket, zászlókat, jin-jang jelet stb.). Az egyforma méretű vonalak, pöttyök, foltok megfestése a nagyobb iskolásoknak is kihívást jelent majd.

A kavicsok megfestése egy alapvető tervezői logikát igényel, ami munka közben magától alakul ki - tehát nem kell előre tervrajzokat készíteni -, de azért odafigyelést igényel. Pl.: egyszerre csak egy oldalt lehet festeni, az alapszín megfestése után ki kell várni a száradást, a háttérnek és a rajta lévő mintának összeillő színűnek kell lennie stb. A feladat során a gyerekek megtapasztalhatják ezeket a szabályokat illetve lehetőségeket, és megtanulják előre átgondolni a következő lépéseket.

A festett kavicsokat kezelhetjük kiállítási tárgyakként: ha találunk nekik egy megfelelő tárolót, például mélyített képkeretet vagy üvegtetős, rekeszekre osztott dobozt, akár még a gyerekek polcának díszeivé is válhatnak. Ha vízálló festéket használtunk, a köveket tehetjük növények cserepébe vagy balkonládába is. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a kavicsok ne csak "porfogóként" üldögéljenek valahol, akkor felhasználhatjuk őket játékok alapanyagaiként is. Készülhet belőlük betűkirakó (minden kőre egy-egy betűt írva), domino, vagy akár sakkfigura is, ha megfelelő jelölést találunk ki rá.

Készségek: kézügyesség (finom mozgások), tervezőlogika, színérzék, kreativitás
Eszközök: kavicsok, sűrű festékek (tempera, akril, filctoll)
Játékosok: egy felnőtt, akár több gyermek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése