2012. augusztus 11., szombat

Montázs vagy Kollázs - mi a különbség?

A montage és a collage szó is francia eredetű, az előbbi jelentése "összeillesztés", míg az utóbbié "ragasztás". Az emberek többsége az olyan alkotásokat nevezi egyik vagy másik néven, amelyek papírképekből kivágott, összeillesztett és egy újabb lapra felragasztott elemekből állnak. Akkor mégis mi a különbség? Nézzünk néhány példát, hogy egyértelmű legyen a helyzet!
A montázs technikája a fotózásnak köszönhetően alakult ki. A fotómontázsok lényege az volt, hogy több fotót úgy "montíroztak" össze (tehát úgy illesztették őket egymásba), hogy azok továbbra is egységes képet alkottak. A montírozás lényege az volt, hogy az illesztések nyoma ne látszódjon, mintha az valóban egy fotó volna, ezért a különböző képek határoló vonalait teljesen elmosták. A kép így valóságos hatást keltett, ugyanakkor látszott rajta, hogy a fotó látványa ilyen formában a való életben nem állhatott elő. Emiatt a montázs a szürrealizmus kedvelt eszköze lett.
Philippe Halsman fotómontázsa ("Dalí Atomicus")
A montázs tehát törekszik arra, hogy a végleges kép valószerűnek látszódjon, ezért tökéletesen összemossa az alapanyagául szolgáló képeket. Ezzel szemben a kollázs-technika arra törekszik, hogy kiemelje a saját "ragasztottságát".

Hanna Höch kollázsa
A kollázsokon feltűnően elkülönülő képelemek alkotnak egy képet. Ezek a képek közel sem egységesek, és egyáltalán nem valósághűek. A technika lényege az, hogy megmutatja: az eredeti képek bár különböző forrásból valók, mégis van valami kapcsolat közöttük. Így az összevisszaság ellenére a kollázsnak mégis van valamilyen mondanivalója. A módszer egyébként elsősorban a dadaista művészethez kötődik.

A két műfaj közötti határvonalat nehéz pontosan meghúzni, hiszen vannak olyan képek, amelyeknél nem tudjuk megítélni, hogy a határok elmosása hangsúlyosabb-e, vagy pedig a különböző források kiemelése. Ma egyébként montázsnak nevezik az olyan képeket is, amelyek több fotóból állítják össze egy adott tárgy képét...


...és kollázsnak hívják azokat a képeket, amelyeken az egységes látvány sok kicsi, különböző dolgokat ábrázoló képből áll össze:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése