2012. szeptember 8., szombat

Titkosírás - 4. rész (5 éves kortól)

A titkosírások egy része úgy dolgozik, hogy az üzenetet megkeveri vagy "elrejti a sorok között" - ilyen volt a már bemutatott módszerek közül a Szótagoló és az Összeolvasó titkosírás. A másik felük valamilyen egyezményes kódrendszeren alapul - például amikor egy kép, szimbólum vagy számsor helyettesít egy betűt (ld. A= Alma módszer). Végül létezik egy olyan válfaj is, amelyik nem kódok vagy megállapodások segítségével rejtjelez, hanem egyszerűen láthatatlanná teszi az üzenetet.

Amikor rejtjeleket használunk, akkor a kívülálló olvasók láthatják az üzenetet, csak éppen nem ( vagy nem mindig) tudják megfejteni. Ám amikor láthatatlan írást használunk, akkor a harmadik fél még csak nem is sejti az üzenet létezését. Ezt nevezzük "szteganográfiának", vagy rejtett írásnak ('steganos' = elrejt, 'graphia' = írás). 

Ahhoz, hogy ilyen láthatatlan üzenetet hozzunk létre, nem kell vegyésznek lennünk, de még csak boltban kapható UV-tollra sem lesz szükség. A rejtett írások néhány egyszerűbb formáját otthon, a háztartási eszközök segítségével is ki lehet próbálni.

1. Eltakart írás
Az írás elrejtésére a legegyszerűbb módszer, ha azt befedjük valamivel, amitől a külső szemlélő nem férhet hozzá. Ha például az írott oldalakat egymásnak befelé fordítva összeragasztjuk (mint ahogy pl. a bankszámlák vagy pin-kódok borítékai érkeznek), akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem azt senki sem bontja fel, amíg a címzetthez ér. Hasonló célt szolgált régebben a pecsétviasz is. Ha kartonpapírra írunk, magukat a betűket is elfedhetjük lecsöpögtetett viasszal.

2. Fény felé tartva olvasható írás
Ez a megoldás jár talán a legkevesebb bonyodalommal: vékony mártsunk ecsetet tejbe, és ezzel írjuk fel a papírra a titkos üzenetet. Hagyjuk megszáradni, ha szükséges, préseljük ki! Így az írás teljesen láthatatlan lesz, és csak akkor tűnik fel, ha gyertya elé vagy napfény felé tartjuk a lapot. Ezt akár óvodás korú gyerekekkel is ki lehet próbálni.

3. Hőre előtűnő írás
Sok olyan tippet találtam, ami hőhatással előhívható tintákról szól: használhatunk vörösbort, almalét hígított Pepsi kólát, citromlét (ez a leghatásosabb) de akár pitypang vízzel kevert tejét vagy hagymalevet is.Ha ezekkel az anyagokkal írunk egy lapra, az száradás után szinte láthatatlan lesz (sárgás színű lapon teljesen eltűnik). Az íráshoz használhatunk ecsetet vagy fültisztító pálcikát. Ahhoz, hogy elolvashassuk, egy (nem gőzölős!) vasalóval kell kivasalni a papírokat. Vigyázat, csak szülői felügyelettel!

4. Színezve előhívható írás
Ehhez egy kis kotyvasztásra lesz szükség: Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát két evőkanálnyi vízzel! A keverékbe mártott ecsettel lehet papírra festeni. Ha kész, várd meg, míg megszárad.
Úgy lehet olvashatóvá tenni, ha vízben feloldott ételszínezéket kenünk a lapra.

5. UV-fényben olvasható írás
Csak nagyon elszánt, vegyész-hajlamú szülőknek és idősebb gyerekeknek ajánlom ezt a módszert!
Az egyik fűszer, a kurkuma segítségével házilag is el lehet készíteni egy olyan oldatot, ami ultaviola fényben világít. Egy kávéskanálnyi kurkumát áztassunk tiszta etilalkoholba egy éjszakára, majd szűrőpapír segítségével szűrjük le. (Ez az oldat nehezen bőrről nehezen mosható le, de nem veszélyes). Akár így, akár desztillált vízzel hígítva alkalmas láthatatlan tintának, de ne használjuk vakítóan fehér nyomtatópapírokon, csak sárgásabb színű, optikai fehérítőt nem tartalmazó papírokra írjunk vele! UV-fény hatására a szövegünk narancssárgán fluoreszkál majd.


Források:
Sümegi András: Titkos tinták, InterPress Magazin, XXX. évfolyam 2. szám, 2010
A kriptográfia története - Wikipedia
Juggling with kids angol nyelvű kreatív blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése