2012. július 3., kedd

Betűtanulás: Papírbetűk (4 éves kortól)

A legtöbb gyerek számára a papírral való játék, a hajtogatás és vagdosás önmagában is izgalmas. Ha mindezt megfűszerezzük a betűk gyakoroltatásával, akkor észrevétlenül csempésztünk hasznos tudnivalót az egyébként elsősorban papírszemetet termelő szórakozásba. A most következő játék a betűkkel való ismerkedéshez és a betűk formai jellegzetességeinek gyakorlásához ideális. Nem kell erőltetni benne a hangalakok megjegyzését is, ez a feladat nem erről szól, sokkal inkább a kreativitásról - ha mégis sikerül egy-két betűt így megtanítanunk, az csak külön haszon.

A papírbetűk készítéséhez egy kis előkészületre lesz szükség: vagdossunk egyforma hosszúságú és vastagságú papírcsíkokat! (A hosszuk legyen legalább 12-15 cm, vagy egy A5-ös méretű lap rövidebb oldalával azonos hosszúságú!) A csíkok készülhetnek különböző színekből. Ha ez megvan, vegyük magunk mellé a gyerekeket - kicsiket és nagyokat egyaránt, hiszen mindenkinek érdekes lehet a játék - és mondjuk el a feladatot:


Feladat: Hajtogassátok meg a papírcsíkokat úgy, hogy egy betűt formázzanak!

A nagyobb gyerekeknek, akik már ismerik az ábécét, elég elmondani, hogy csináljanak pl. N, M, V, J, G, S, Z stb. betűket, vagy hogy rakják ki a saját nevük betűit sorban a csíkok felhasználásával. Lehet hajtani, levágni belőle, vagy másik csíkból betoldani a betűbe (pl. ékezetek vagy keresztirányú vonalak kialakításához). Egyes betűk értelemszerűen inkább két csík felhasználásából fognak létrejönni, ilyenek a K, P, B, R, T és társaik, de próbáljunk meg inkább minél kevesebb alapanyagból dolgozni, hogy ne kelljen sokat ragasztgatni.

A kicsiknek kelleni fog egy kis segítség: rajzoljuk le egy papírra a meghajtogatni kívánt betűt. Mondjuk el, hogy ez milyen betű, majd hagyjunk egy kis gondolkodási időt: hogyan lehetne ezt egy csíkból, hajtások segítségével kialakítani? Engedjük, hogy saját ötletekkel induljanak el, de ha nem megy, asszociáltassuk őket a betűk formája alapján, (pl.: "az A betű olyan, mint egy sátor. Tudjátok, hogyan lehet sátor-formát hajtani?")

Ha már megvan néhány betű, próbáljuk meg rögzíteni őket úgy, hogy egyesével mozgathatóak maradjanak: Ragasztózzuk meg a hajtásokat, vagy tegyünk minden betűt egy papírkártyára (ez azért is jó, mert így nem fordulhatnak meg a betűk a tengelyük körül). Ezek után lehet őket használni szavak kirakására. Mint már mondtuk, nem az a legfontosabb, hogy a betűkhöz tartozó hangalakot memorizálják a gyerekek, ez inkább csak arról szól, hogy megértsék a szavak leírásának logikáját.
A gyerekek számára azok a felismerések is megdöbbentőek, amik számunkra teljesen megszokottak, mint például hogy az egyes betűk egy-egy hangot jelölnek, és hogy ezek összességéből áll össze egy szó. Ez egy olyan kódnyelv, ami cseppet sem magától értetődő, hiszen a szavaknak olyan képszerű megjelenése lesz, aminek semmi köze nincsen a jelentéséhez. Ha erre játékosan tanítjuk meg a kicsiket, akkor sokkal könnyebben fognak később boldogulni az írásosság világában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése